Home Featured Πιγκουίνοι, Τέλος!!

Το ακρωτήριο Ρος στα νότια της Ανταρκτικής θεωρείται το τελευταίο ανέπαφο θαλάσσιο οικοσύστημα στον πλανήτη.

Εκεί, κοντά στον Νότιο Πόλο ζουν το ένα τρίτο του παγκόσµιου πληθυσµού των πιγκουίνων Αντέλι και το ένα τέταρτο των αυτοκρατορικών πιγκουίνων.

Αυτή η αποικία των πιγκουίνων είναι η καλύτερα µελετηµένη στον κόσµο. Επιστήµονες παρακολουθούν αυτά τα αξιαγάπητα πτηνά από το 1907, κατά την εκστρατεία του εξερευνητή Ερνεστ Σάκλετον.

«Αν είσαι πιγκουίνος, εδώ θέλεις να ζεις», λέει ο Ντέιβιντ Αϊνλι, οικολόγος που µελετά τους πιγκουίνους της Θάλασσας Ρος εδώ και 40 χρόνια.

Από τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο από την παγκόσµια αύξηση της θερµοκρασίας, οι πιγκουίνοι Αντέλι που αγαπούν τον πάγο βρίσκονται στην πρώτη γραµµή. Οι ειδικοί µελετούν το συγκεκριµένο είδος και την περιοχή για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις από την κλιµατική αλλαγή.

Στα βόρεια της Ανταρκτικής, η εισβολή θερµών υδάτων και το λειώσιµο των πάγων έχουν αφανίσει τις αποικίες των πιγκουίνων. Εδώ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο πληθυσµός των Αντέλι έχει µειωθεί κατά 90%, ενώ οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι έχουν εξαφανιστεί.

Τα τελευταία 50χρόνια, η θερµοκρασία στα βόρεια της Ανταρκτικής έχει ανέβει κατά 6 βαθµούς Κελσίου – αυτή είναι η µεγαλύτερη αύξηση θερµοκρασίας στον πλανήτη. Ως αποτέλεσµα, οι πάγοι λειώνουν και οι Αντέλι δεν µπορούν να βρουν τα σηµάδια που είχαν αφήσει πριν από την άνοιξη για να φτάσουν στις φωλιές τους. Παράλληλα, διακόπτεται η διατροφική αλυσίδα, µια που η ζέστη σκοτώνει το φυτοπλαγκτόν και τις µικρές γαρίδες που αγαπούν οι πιγκουίνοι.

Περιέργως, το αντίθετο συµβαίνει στη Θάλασσα Ρος στα νότια της Ανταρκτικής. Το στρώµα πάγου επεκτείνεται και ο πληθυσµός των πιγκουίνων Αντέλι ανθεί. Η αποικία στο Ακρωτήριο Ρόιντς µεγάλωνε 10% κάθε χρόνο µέχρι το 2001, όταν ένα παγόβουνο στο µέγεθος της Τζαµάικας αποκολλήθηκε παρασύροντας τους κατοίκους του 70 χιλιόµετρα µακριά. Στην κοντινήνήσο Ρος, η αποικία των Αντέλι αριθµεί 230.000

ζευγάρια, αύξηση 20%.

Τα προγνωστικά µοντέλα των επιστηµόνων δείχνουν πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί για 30 – 40 χρόνια ακόµα, όταν και οι θερµοκρασίες θα αυξηθούν και η περιοχή θα µοιάσει µε τη χερσόνησο της Ανταρκτικής στα βόρεια.

Τα ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ 30 χρόνια, ο πληθυσµός στα βόρεια µειώθηκε 90%, ενώ οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι εξαφανίστηκαν

Η επιστηµονική πρόγνωση

δείχνει πως σε 30 µε 40 χρόνια οι θερµοκρασίες θα αυξηθούν και η περιοχή θα µοιάσει µε τη Χερσόνησο της ανταρκτικής στον Βορρά

Το τελευταίο µέρος µε πάγο στον πλανήτη Σύµφωνα µε τους επιστήµονες, ο πάγος επεκτείνεται στη Θάλασσα Ρος λόγω της τρύπας του όζοντος, που τα τελευταία 30 χρόνια αυξάνει την ένταση των δυτικών ανέµων το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.Η παράλληλη αύξηση της θερµοκρασίας στα µέσα γεωγραφικά πλάτη της Γης έχει παρόµοιο αποτέλεσµα, στέλνοντας ισχυρούς δυτικούς ανέµους στην ανταρκτική, που προκαλούν την αποκόλληση µεγάλων όγκων πάγου από την ξηρά. ∆ηµιουργούνται έτσι θυλάκια φρέσκου θαλασσινού νερού, στα οποία οι πιγκουίνοι βρίσκουν ευκολότερα τροφή. Βοήθησε επίσης η αύξηση της αλιείας στην περιοχή, που αποδεκατίζει ψάρια τα οποία τρώνε την τροφή των πιγκουίνων.οι ειδικοί προβλέπουν πως η Θάλασσα Ρος θα είναι το τελευταίο µέρος µε πάγο στον πλανήτη πριν εξαφανιστεί εντελώς από τη Γη
http://www.tanea.gr

 

 

ΠΛΑΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ !!!!