Home οικολογικά νέα Διατροφή / ευεξία Μικρές παραχωρήσεις ή απόλυτη αντιμετώπιση της ωμοφαγίας;

Για όσους από εμάς αποφασίσαμε ν’ ακολουθήσουμε την ωμοφαγική διατροφή ή για λόγους υγείας ή για λόγους ατομικής φιλοσοφίας και θέσης ζωής και αντιμετωπίσαμε μικρούς προβληματισμούς στην επιλογή του φαγητού μας.

Σίγουρα δεν τα ξέρουμε όλα και ειδικά για όσους πρωτοξεκινάμε να πειραματιζόμαστε με την ωμοφαγία,καθημερινά αναρωτιόμαστε ποιο τρόφιμο και πόσο είναι επεξεργασμένο.

Όπως σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής , έτσι κι εδώ, πολλές φορές οι ωμοφάγοι έρχονται σε αντιπαράθεση για το τι θεωρείται ωμή τροφή και τι όχι.

Για παράδειγμα άλλοι ωμοφάγοι χρησιμοποιούν το μέλι και άλλοι όχι ,άλλοι χρησιμοποιούν το λάδι ψυχρής έκθλιψης και άλλοι όχι,άλλοι τη βρώμη και άλλοι μόνο το πίτουρο βρώμης , αλλά και άλλοι επεξεργάζονται την τροφή τους με αφυγραντήρες και άλλοι το θεωρούν υποκριτικό.

Κάποια τρόφιμα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε έχουν σίγουρα υποστεί επεξεργασία είτε ήπια είτε ακόμα και πιο βίαιη.

Το ελαιόλαδο μπορεί να είναι άθερμο ή από θερμική διαδικασία. Σίγουρα το άθερμο είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και η επεξεργασία του ίσως έχει επηρεάσει λιγότερο το περιβάλλον.

Για να πάρουμε άψητο σουσάμι πάλι έχουμε επέμβει λιγότερο στη φύση .απ’ ότι για να πάρουμε   το ταχίνι το οποίο για να παραχθεί υφίσταται θερμική διαδικασία πάνω από 70 βαθμούς C.

Τα αποξηραμένα φρούτα του εμπορίου ακόμα κι αν επιφανειακά έχουν υποστεί ήπια επεξεργασία στην πραγματικότητα είναι τόσο φορτωμένα με συντηρητικά και φάρμακα που προφανώς πρέπει να μας κάνουν πολύ προσεχτικούς στην επιλογή τους .

Το σιρόπι της αγάβης , το οποίο χρησιμοποιούν πολλοί σαν γλυκαντική ύλη και προς αντικατάσταση του μελιού και της μαύρης ζάχαρης ,για να παραχθεί ,μπορεί να παίρνουμε το χυμό απ’ ευθείας από την καρδιά του κάκτου αλλά για να έρθει στη μορφή σιροπιού πρέπει να υποστεί θερμική διαδικασία.

Το βούτυρο της καρύδας έχει υποστεί οπωσδήποτε θερμική διαδικασία για να παραχθεί

Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με τη χρήση του αφυγραντή  δεν έχουν θερμανθεί σε πάνω από 40-50 βαθμούς C, όμως η χρήση του ηλ.ρεύματος για πάνω από 8 ώρες ,δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον;

Το να είμαστε απόλυτοι μάλλον  μας οδηγεί στο να αποτρέψουμε άλλους που θα ήθελαν να δοκιμάσουν ή ακόμα και να κουραστούμε εμείς οι ίδιοι.

Γι’ αυτό , επειδή σκοπός είναι να εξυπηρετήσουμε την υγεία τη δική μας αλλά και του περιβάλλοντος καλό είναι να σκεφθούμε αν διαλέγουμε να δεχόμαστε μικρές παρεκκλίσεις.

Η δική μας προσπάθεια είναι να δίνουμε πληροφορίες, προϊόντα και συνταγές  , που μπορούν να ικανοποιήσουν όσο μπορούν περισσότερους ανθρώπους -που όμως έχουν κοινό σκοπό την υγεία σε όλους τους τομείς-  χωρίς να θέλουμε να οξύνουμε μικροδιαφορές που δεν οδηγούν πουθενά .

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους χορτοφάγους .

Άλλοι απ’αυτούς είναι αμιγώς χορτοφάγοι, άλλοι γαλακτοχορτοφάγοι, άλλοι τρώνε και ψάρια .

Ο σκοπός δεν είναι να πολεμήσουμε ο ένας τον άλλο , αλλά στο μέτρο της αντίληψης και της δυνατότητας του καθένα , επιδιώκουμε όλοι την υγεία τη δική μας και του περιβάλλοντος ,αλλά και το να αποφύγουμε όσο μπορούμε να μας ελέγχουν μέσω της διαφήμισης και των προτύπων που θέτουν με απώτερο σκοπό τον πλούτο.

Α.Χ.

 

 

Αναρτήθηκε την 18 Apr στην κατηγορία Διατροφή / ευεξία / οικολογικά νέα / Χορτοφαγία
Tags: