Chenopodium quinoa το επιστημονικό όνομα της κινόας ή αλλιώς της τροφής των θεών.

Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια (από την εποχή των  Ίνκας) στη Ν.Αμερική κυρίως ,παρ’ότι κινδύνευσε από τους Ισπανούς να εξαφανιστεί .

Είναι θάμνος που χρειάζεται πολύ μεγάλο υψόμετρο, πάνω από 2.000 m , για να ευδοκιμήσει και συγγενεύει με το παντζάρι, το σπανάκι αλλά και τον αμάραντο.

Γι’αυτόν το λόγο,  η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται ακόμα ανάμεσα στο Περού και τη Βολιβία,(πάνω από το 90 % της παγκόσμιας παραγωγής).

Αποκαλείται ψευτοδημητριακό γιατί χρησιμοποιούμε τους σπόρους της, που τους συναντάμε σε μαύρο , άσπρο , κόκκινο και μπλε χρώμα.

Aντικαθιστά στη μαγειρική το ρύζι , το σιτάρι , το κριθάρι , ακόμα και το καλαμπόκι.

Η διατροφική αξία της  κινόας όμως είναι κατά πολύ ανώτερη των οσπρίων και των δημητριακών , εξαιρουμένης της σόγιας, μια και η περιεκτικότητά της σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία την καθιστά καρπό υψηλής διατροφικής αξίας με πρωτείνες ισότιμες των ζωικών.

Είναι πλούσια επίσης (παρ’ότι χρησιμοποιούμε το σπόρο) σε φυτικές ίνες.

Περιέχει ισορροπημένες ποσότητες αμινοξέων όπως η λυσσίνη, γι αυτό μπορούμε να την μαγειρέψουμε χωρίς ρύζι και να έχουμε το αποτέλεσμα της πρωτείνης υψηλής αξίας που χρειαζόμαστε,  ειδικά στις χορτοφαγικές δίαιτες.

Η υψηλή περιεκτικότητά της  σε πρωτείνες την κάνει επίσης πολύτιμη στη διατροφή των αθλητών.

Η κινόα είναι εύπεπτη και ελαφριά τροφή που όταν μαγειρεύεται έχει μια πολύ ωραία γεύση ξηρών καρπών.

Δεν περιέχει γλουτένη μια και δεν είναι στη πραγματικότητα δημητριακό και έτσι είναι σπουδαία στη διατροφή ανθρώπων με δυσανεξία στη γλουτένη.

Ακόμα περιέχει ικανή ποσότητα Ωμέγα 3.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του Ο.Η.Ε. θεωρεί οτι η κινόα μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το μητρικό γάλα και η NASA σχεδιάζει να τη χρησιμοποιήσει σε καλλιέργειες στα διαστημόπλοια για μακρινά ταξίδια στο διάστημα.

Λόγω της μικρής δυνατότητας παραγωγής της , αλλά και της ολοένα   αυξανόμενης ζήτησής,  η τιμή της κινόας έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια.

Α.Χ.