Φυτικό γάλα που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το ζωικό , πλούσιο σε ασβέστιο, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και εάν τα αμύγδαλα είναι βιολογικά ,είναι σίγουρα απαλλαγμένο από αντιβιοτικά και φάρμακα.
Υλικά για 3 μέτρια ποτήρια.
- 1 κούπα αμύγδαλα άψητα.
- 2 1/2 ποτήρια νερό (προτιμήστε εμφιαλωμένο).
Παρασκευή.
- Από βραδύς ή τουλάχιστον για 8 ώρες μουσκεύουμε τα αμύγδαλα ,για να ενεργοποιηθούν τα πολύτιμα ένζυμα τους.
- Αν θέλουμε τα ξεφλουδίζουμε ή εάν πρόκειται να τα καταναλώσουμε γρήγορα τ΄αφήνουμε και με το φλούδι- με μικρή επιβάρυνση στο χρώμα και απειροελάχιστη στη γεύση.
- Βάζουμε τα αμύγδαλα με το νερό στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν πολύ καλά.
- Μεταφέρουμε το χυλό που έχει γίνει σε μια γάζα (τουλουπάνι)που την κρατάμε πάνω από ένα μπολ και στύβουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε όλο το γάλα του αμυγδάλου.
- Εάν θέλουμε να το γλυκάνουμε χρησιμοποιούμε μέλι, μαύρη ζάχαρη, σιρόπι αγάβης ή και στέβια.
TIPS
- Αντί για αμύγδαλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλιόσπορο ή κολοκυθόσπορο, μακαντέμια, κουκουνάρια, σουσάμι αλλά και φύτρα δημητριακών.
- Το γάλα διατηρείται για 2 ημέρες στο ψυγείο.
- Αποφεύγουμε να το ζεστάνουμε γιατί έτσι καταστρέφουμε τα ένζυμά του.
- Τη ψίχα των ξηρών καρπών που μένει την κρατάμε και φτιάχνουμε νόστιμα και θρεπτικά τρουφάκια ή την χρησιμοποιούμε για να εμπλουτίσουμε ένα κέικ.
Α.Χ.
.