Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Αγκινάρες με ξινόγαλο και κρόκο κοζάνης

Υλικά για 2 άτομα
10 αγκινάρες
2 μεγάλες πατάτες
100 γρ. ξινόγαλο
2 κουταλιές του γλυκού μέλι
0,6 γρ. κρόκο Κοζάνης σε σκόνη (1/4 από το φακελάκι)
50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
50 γρ. γραβιέρα κομμένη σε κύβους
1 κρεμμύδι
1/2 ματσάκι άνηθο
ελαιόλαδο
χυμό απο ένα λεμόνι
αλάτι πιπέρι

Προετοιμασία

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες: πρώτα κόβουμε το κοτσάνι, βγάζουμε με τα χέρια μας τα φύλλα γύρω από την αγκινάρα και με ένα μαχαίρι κόβουμε τα φύλλα στην κορυφή.
Καθαρίζουμε γύρω γύρω την αγκινάρα από τα πράσινα και με ένα κουταλάκι βγάζουμε όλο το χνούδι από το κέντρο.
Βάζουμε αμέσως τις αγκινάρες σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι.

Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το κρεμμύδι, κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και τις τηγανίζουμε, όταν είναι έτοιμες τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει τα πολλά λάδια .
Βράζουμε τις αγκινάρες για 10 λεπτά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξινόγαλο με το μέλι και τον κρόκο Κοζάνης.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στην φωτιά με 3 κουταλιές της σούπας λάδι, μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε τον μισό άνηθο και το κρεμμύδι, μόλις ροδίσει το κρεμμυδι βάζουμε τις αγκινάρες τις περνάμε ένα λεπτό από το λάδι και ρίχνουμε το ξινόγαλο.

Μαγειρεύουμε 5 λεπτά να δέσει λίγο η σάλτσα μας και βάζουμε τις πατάτες και τα τυριά.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, ανακατεύουμε και το αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά, βγάζουμε το φαΐ από τη φωτιά και ρίχνουμε και τον υπόλοιπο άνηθο.

 

 

 

   

VEGANS

Όσοι δεν τρώνε γαλακτοκομικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντί για ξινόγαλο κρέμα σόγιας (όχι μέλι γιατί θα γίνει πολύ γλυκό) και να μην βάλουν καθόλου τυριά ή να χρησιμοποιήσουν ένα μη γαλακτοκομικό τυρί.

 

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Για πιο υγιεινό μαγείρεμα βράστε τις πατάτες με την φλούδα (να τις πλύνετε καλά πρώτα), προσέξτε να μην μαλακώσουν τελείως, πρέπει να κρατάνε λίγο.   Κόψτε τις πατάτες σε κύβους.
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα ταψί απλώστε από πάνω τα τυριά και ψήστε στους 180 για 20 περίπου λεπτά (σε προθερμασμένο φούρνο).