Home συνταγές 1. συνταγές για γαλακτοχορτοφάγους (vegetarians) Αγγινάρες σαλάτα αλλά και κυρίως πιάτο για ωμοφάγους.

Εάν συνοδευτεί με ένα μπωλ  ταμπουλέ καθιστά ένα πλήρες και πλούσιο ωμοφαγικό γεύμα.

Στην Κρήτη αλλά και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας τιμούν δεόντως τις αγγινάρες κι έτσι την Άνοιξη βρίσκονται στα περισσότερα τραπέζια ωμές αλλά και μαγειρεμένες.

Οι αγγινάρες μπορούν να καταναλωθούν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου γιατί διατηρούνται κατεψυγμένες , χάνοντας μόνο το 20 % των θρεπτικών συστατικών της.

Υλικά για 2 μεγάλες ατομικές σαλάτες ή μια οικογενειακή.

    • 3 αγγινάρες
  • 1 φλυτζάνι φρέσκα κουκιά ή 1 μέτριο μαρούλι
  • 1 αγγούρι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 χούφτα άψητους ηλιόσπορους
  • 4 λιαστά τοματάκια
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1 χούφτα ελιές
  • αλατοπίπερο
  • λαδόξυδο
  • 1/2 λεμόνι
Παρασκευή
  1. Καθαρίζουμε τις αγγινάρες ,τις κόβουμε σε λεπτές φέτες , τις τρίβουμε καλά με το λεμόνι για να μην μαυρίσουν και τις διατηρούμαι μέσα στο νερό μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
  2. Κόβουμε το αγγούρι και τα τοματάκια σε φέτες , πλένουμε και χονδροκόβουμε το μαρούλι και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
  3. Ενώνουμε όλα τα υλικά σ’ ένα μπωλ και τα ανακατεύουμε όλα καλά να μαριναριστούν και να αρτιστούν ομοιόμορφα.
  4. Προσθέτουμε αν θέλουμε σπασμένο παξιμάδι και σερβίρουμε σε ένα ή δύο  μπωλ.

TIP

Η κατανάλωση των κουκιών πρέπει να γίνεται με προσοχή , γιατί πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία,  καθώς επίσης στα ξερά κουκιά πρέπει να αφαιρείται το μαύρο ματάκι που έχουν στη μέση.

Α.Χ.