Υλικά για 4 μερίδες

500 γρ. μανιτάρια σαμπινιον ,1 κιλό ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ,1κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας ,1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι ,2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ,1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ,500 γρ. λαζάνια ,700 γρ. μπεσαμελ ,200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ,2 κουταλιές της  σούπας τριμμένη φρυγανιά ,250 γρ. μοτσαρέλα από γάλα βούβαλου ,1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρο ,100 γρ. ελαιόλαδο.

Εκτέλεση

Υλικά για μπεσαμέλ

1/2 λίτρο γάλα ,2 αυγά ,3 κουταλιές της σούπας αλεύρι ,2 κουταλιές της σούπας φυτικό βούτυρο ή 3 ελαιόλαδο ,100 γρ.  τριμμένο κεφαλοτύρι η γραβιέρα ,λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο ,αλάτι ,άσπρο πιπέρι

Προετοιμασία Μπεσαμέλ

(κανονικός τρόπος παρασκευής)

Σε κατσαρόλι ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε διαρκώς με αυγογδαρτη και μόλις πάρει χρώμα χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα που πριν το έχουμε ζεστάνει. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πάρει βράση και να δέσει η μπεσαμέλ. Την αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε αλάτι, άσπρο ,πιπέρι , μοσχοκάρυδο, το τυρί και τα αυγά  ανακατεύοντας συνεχώς .

(χωρίς τσιγάρισμα)

Βάζουμε σε ένα κατσαρόλι το γάλα ,το αλεύρι και το βούτυρο ανακατεύουμε με τον αυγογδάρτη μέχρι να πάρει βράση το γάλα και πήξει η κρεμά ,κατεβάζουμε και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά χωρίς να σταματήσουμε  να ανακατεύουμε.

 

Κόβουμε τα μανιτάρια σε  πολύ μικρά κομμάτια και τα τσιγαρίζουμε μαζί με το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μισό θυμάρι, όταν πάρουν χρώμα βάζουμε πρώτα τον πελτέ ανακατεύουμε και στην συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες και την ζάχαρη .

Χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 15 λεπτά).

Σε ένα πυρέξ στρώνουμε στον πάτο μπεσαμελ και ακουμπάμε πάνω μια στρώση από λαζάνια, απλώνουμε  κιμά από τα μανιτάρια και από πάνω βάζουμε κομμάτια μοτσαρέλας, στρώνουμε με μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα, συνεχίζουμε τις στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα λαζάνια, στην τελευταία στρώση μπεσαμέλ μαζί με την παρμεζάνα πασπαλίζουμε και με τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνουμε στους 180 για περίπου 30 λεπτά

 

 

greenchef & marou