Υλικά για 4 άτομα

200 γρ. κιμάς σόγιας ,5  ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ,1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτες ,5 κουταλιές της σούπας σόγια σος ,1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ,3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ,3 φύλλα δάφνης ,3 μπαλάκια μπαχάρι ,3 καρφάκια γαρίφαλο ,1 κουταλιά του γλυκού κανέλα ,1/2 κουταλιά του γλυκού ρίγανη ,1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη ,2 κουταλιές της σούπας τριμμένο κίτρινο τυρί  ,1 κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος ,ελαιόλαδο ,αλάτι  – πιπέρι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε την σόγια και την στραγγίζουμε.

Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά , το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, την σόγια σος ,τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.

Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο  να σκεπάσει την επιφάνεια και το βούτυρο, μόλις κάψει χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και ρίχνουμε τον μείγμα του κιμά.

Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα ο κιμάς, ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, την ζάχαρη και το τυρί.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

πάει πολύ με ζυμαρικά και ρύζι και μπορει να χρησιμοποιηθεί και σε πολλες άλλες συνταγές της Ελληνικής κουζίνας

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Βάζουμε τον κιμά στην κατσαρόλα χωρίς λάδι, τον αφήνουμε 5 λεπτά να βγάλει τα πολλά υγρά ανακατεύοντας διαρκώς για να μην μας κολλήσει ,στη συνεχεία ρίχνουμε  το 1/3 από το λάδι, τις ντομάτες και τα υπόλοιπα υλικά ,σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου.

Όταν είναι έτοιμο το φαγητό βάζουμε και το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε. Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου βούτυρο.

veg                               VEGANS

Όσοι δεν τρώνε γαλακτοκομικά μπορούν να μην βάλουν βούτυρο και τύρι.

 

  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΓΚΟΣ

    200 ΓΡ. ΞΗΡΟ ΚΙΜΑ ΕΤΣΙ;
    ΤΟ ΤΥΡΙ ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΙΝΕΙ; ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ; ΣΥΝΗΗΘΩΣ ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΤΥΡΙ ΣΤΟΝ ΚΙΜΑ.
    ΒΙΓΚΑΝ ΤΥΡΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΙΟΦΑΣΤ ΚΑΙ ΕΒΛΟΓΗΜΕΝΟ