Υλικά για 8 με 10 ατομικά καλτσόνε
Ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. χλιαρό νερό
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
10 γρ. φρέσκια μαγιά ή 4 ξερή
30 γρ.αλάτι
μια πρέζα μαντζουράνα
μία πρέζα ξερό βασιλικό
Γέμιση
1/2 κιλό χόρτα (της επιλογής σας)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ντομάτα
1/2 ματσάκι άνιθο
4 κουταλιές της σούπα ελαιόλαδο
Φρέσκο τυρί
1 λίτρο γάλα με όλα τα λιπαρά
1 σφηνάκι ξύδι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1/2 κουταλια του γλυκού ρίγανη
λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι και τα μυρωδικά ,ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε (επειδή ανάλογα με το αλεύρι μπορεί να χρειάζεται περισσότερο η λιγότερο νερό ,αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή προσθέτουμε κι’ αλλο νερό αν είναι υγρή προσθέτουμε αλεύρι),ζυμώνουμε για 5 λεπτά και βάζουμε και την μαγιά που πριν έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό ,ζυμώνουμε για άλλα 20 με 30 λεπτά .
Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μια υγρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα το λιγότερο .
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα μαζί με την ζάχαρη ,το αλάτι και την ρίγανη ,το βάζουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά ,μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ξύδι και ανακατεύουμε ,αφήνουμε 2 λεπτά και κατεβάζουμε από το μάτι.
Σουρώνουμε καλά σε ψιλό σουρωτήρι η σε τουλουπάνι ,όταν φύγει το νερό αυτό που θα μείνει είναι το τυρί μας .
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα χόρτα γύρω στα 10 λεπτά ,
τα στραγγίζουμε (το νερό από τα χόρτα μην το πετάξετε ,παγωμένο με λίγο χυμό λεμόνι είναι το καλύτερο αναψυκτικό) και τα αφήνουμε λίγη ώρα στο σουρωτήρι να φύγουν τα νερά.
Κόβουμε τα χόρτα σε μικρά κομμάτια ,βγάζουμε τα σπόρια από την ντομάτα και την κόβουμε σε μικρούς κύβους ,ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο .
Τα βάζουμε όλα σε μία λεκάνη ,προσθέτουμε το φρέσκο τυρί και το ελαιόλαδο ,ανακατεύουμε καλά (δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται βάζουμε λίγο αλάτι).
Αλευρώνουμε μία επιφάνεια ,παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη περίπου μία χούφτα ,την πλάθουμε σε μία μπάλα και την ανοίγουμε με έναν πλάστη σε πάχος μισού πόντου ,βάζουμε στην μέση 3 με 4 κουταλιές της σούπας γέμιση ,κλείνουμε την ζύμη σε μισοφέγγαρο και τυλίγουμε τις άκρες .
Βάζουμε τα καλτσόνε σε ένα λαδωμένο ταψί ,τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180 για 30 λεπτά .

VEGANS

¨Όσοι δεν τρώνε γαλακτοκομικά μπορούν να αφαιρέσουν το τυρί ,το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμο.